JAWS: metamorfose van een monster

Haaien boeien de mensheid al duizenden jaren. Hun bouw, omvang, krachtige kaken, scherpe tanden en een gebrek aan wetenschappelijke informatie hebben geleid tot een negatief beeld dat niet helemaal reëel is. Van angstaanjagende zeemonsters tot vereerde goden, haaien hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op culturen over de hele wereld.

 

AdobeStockDoor-JG-Marshall

© JG Marshall | Adobe Stock

Vroege ontmoetingen en de geboorte van angst

De vroegste afbeeldingen van haaien stammen uit de oudheid. Assyriërs schilderden ze af als monsterlijke bewakers van de onderwereld, met angstaanjagende tanden in hun gapende muil. Polynesiërs zagen ze als machtige goden die geassocieerd werden met oorlog en de schepping. Maori's vereerden de haaiengod Tawhiri, die de woeste kracht van de oceaan belichaamde en de baaien en havens van Nieuw-Zeeland zou hebben uitgeslepen. Naarmate de ontdekkingsreizen en de handel over zee toenamen, kwamen er echter ook steeds vaker haaien in de buurt. De dodelijke afloop van menige ontmoeting met haaien voedde de angst en het stereotype van de haai als een genadeloze moordenaar. Zie ook: Opmerkelijk verhalen met haaien

Jaws en de opkomst van de moderne haaienfilm

Het verschijnen van Peter Benchley's roman Jaws in 1974 en de daaropvolgende verfilming in 1975 betekende een keerpunt in onze culturele perceptie van haaien. Bruce, de meedogenloze en bloeddorstige haai die in de film werd geportretteerd, boezemde het publiek over de hele wereld een diepgewortelde angst in. Door de mediagekte rond de film werden haaienaanvallen nog sensationeler en werden alle haaien afgeschilderd als hersenloze moordmachines. Deze culturele verschuiving had een verwoestende invloed op de haaienpopulaties, omdat de angst veranderde in een grootschalige afslachting van met name witte haaien.

Verder dan de beet: haaien als symbolen van kracht en veerkracht

Ondanks de alomtegenwoordige angst worden haaien niet alleen geassocieerd met negativiteit. In sommige culturen staan haaien symbool voor kracht, macht en bescherming. In delen van Micronesië worden haaientanden gedragen als talisman voor bescherming en geluk. Op dezelfde manier tooiden krijgers zich in sommige eilandculturen in de Stille Oceaan met haaientanden om een aura van woestheid uit te stralen. Het respect voor haaien gaat in sommige culturen verder dan symboliek alleen.

De Hawaïaanse god Kamohoalii wordt afgebeeld als een half mens, half haai, en vertegenwoordigt de harmonieuze relatie tussen de mens en de natuurlijke wereld. Op Hawaii worden haaien bijvoorbeeld beschouwd als aumakua, oftewel voorouderlijke geesten. Inheemse Hawaïaanse dorpshoofden geloofden dat hun voorouders in haaien konden veranderen en sommigen hadden zelfs de gewoonte om tijgerhaaienogen te eten als manier om de toekomst te voorspellen. Deze gewoonte kwam voort uit het geloof dat de ogen de mana, of levenskracht, van de haai bevatten. Haaien werden vereerd als beschermers. Hen kwaad doen was strikt taboe. Er werden offers gebracht om de haaiengoden gunstig te stemmen en er werden specifieke rituelen gevolgd om een veilige doortocht op zee te garanderen.

Een verschuiving in perspectief: Behoud en samenleven

De laatste jaren is er een groeiend bewustzijn van de bedreigingen voor haaien als gevolg van overbevissing en vernietiging van hun leefgebied. Documentaires en films zoals Sharkwater van Valerie Taylor en Myths & 鲨鱼 (Shāyú - Haai) of the Ocean van de bekende Chinese mariene bioloog Wei Wei, hebben de schoonheid en intelligentie van deze wezens belicht, waardoor een gevoel van empathie en een verlangen naar natuurbehoud is ontstaan. Sociale mediacampagnes zoals #SaveOurSharks hebben ook een rol gespeeld bij het vergroten van het bewustzijn en het promoten van persoonlijke verantwoording.

 

Watson and the Shark

Watson and the shark | schilder: John Singleton Copley | National Gallery of Art - Washington

De toekomst van haaien in de cultuur

Naarmate onze kennis over haaien toeneemt, groeit ook de noodzaak om negatieve stereotypen te bestrijden. Culturele voorstellingen beginnen deze verschuiving te weerspiegelen en geven een genuanceerder en nauwkeuriger beeld van haaien. Educatieve programma's zoals Discovery Channel's Shark Week (hoewel soms bekritiseerd vanwege sensatiezucht) en verantwoorde mediaportretten in documentaires zoals OceanX: Great White Migration kunnen een cruciale rol spelen in het verbeteren van interacties tussen mensen en haaien en het promoten van het belang van haaienbescherming. Videospellen zoals Ecco the Dolphin (waarin de speler het zeeleven beschermt) en VR-ervaringen waarmee kijkers virtueel naast haaien kunnen zwemmen, kunnen ook helpen om een gevoel van verwondering en waardering voor deze prachtige wezens te kweken.

Conclusie

Haaien zijn meer dan alleen angstaanjagende roofdieren; ze zijn een integraal onderdeel van het mariene ecosysteem en nemen een belangrijke plaats in binnen de menselijke cultuur. Door de complexe geschiedenis van onze relatie met haaien te erkennen, kunnen we verder gaan met een gevoel van respect en begrip, waardoor hun voortbestaan voor toekomstige generaties wordt gewaarborgd. Haaien blijven kunstenaars, schrijvers en filmmakers inspireren en hun culturele betekenis zal zich zeker verder ontwikkelen naarmate we meer leren over deze fascinerende wezens.