De dwerglantaarnhaai

In 1985 ontdekten Steward Springer en George Burgess de dwerglantaarnhaai, Etmopterus perryi, voor het eerst. Ze vingen hun eerste exemplaar tijdens onderzoek aan boord van het wetenschappelijke schip Oregon, voor de kust van Colombia in de Caribische Zee.

 

dwerglantaarnhaai

© Chip Clark/Smithsonian Institution | Wikipedia

Bouw

De dwerglantaarnhaai is vooralsnog een grote mysterie voor wetenschappers. De haai is vooral bekend vanwege zijn kleine gestalte en opvallende bioluminescentie. Met een maximale lengte van slechts 17 tot 20 centimeter is hij kleiner dan een gemiddelde menselijke hand. Zijn slanke lichaam heeft een platte kop en snuit, bedekt met kleine, gladde schubben en een donkerbruine tot zwarte kleur, waardoor hij goed kan opgaan in de donkere oceanische omgevingen waar hij leeft.

De ogen van de dwerglantaarnhaai zijn opvallend groot en aangepast aan het leven in de diepe wateren van de oceaan. Ze zijn relatief groot in verhouding tot de grootte van de haai en helpen hem bij het navigeren en jagen in het donker.

Omdat ze zoo groot zijn kunnen de ogen van de dwerglantaarnhaai meer licht opvangen, wat van levensbelang is in de donkere wateren waarin hij leeft. Dit stelt hem in staat om naar prooien te zoeken, zelfs bij weinig licht. Bovendien zijn de ogen waarschijnlijk gevoelig voor beweging, waardoor de haai snel kan reageren op potentiële prooien of roofdieren.

Bioluminescentie

Zoals hierboven beschreven is een opvallend kenmerk van de dwerglantaarnhaai de fotoforen langs zijn buik en vinnen die bioluminescentie produceren wat de haai feitelijk verandert in een 'glow in the dark' (je kent dit ook van de glow in the dark sterren en planeten die je aan je plafond kunt plakken). Fotoforen zijn speciale organen in het lichaam van sommige dieren, waaronder de dwerglantaarnhaai, die licht kunnen uitstralen. Dit licht, bioluminescentie genaamd, wordt geproduceerd door chemische reacties binnenin de fotoforen. Deze bioluminescentie heeft verschillende functies, zoals camouflage, communicatie en het aantrekken van prooien. De fotoforen langs zijn buik en vinnen helpen de dwerglantaarnhaai zich te camoufleren en tegelijk ook prooien aan te trekken.

Voedsel

De tanden van de dwerglantaarnhaai zijn perfect aangepast aan zijn dieet en jachtgedrag. Ze hebben ongeveer 32 klein en puntig tanden in hun boven en 34 tanden in hun onderkaak. Deze tanden zijn gerangschikt in meerdere rijen langs de kaken van de haai en worden regelmatig vervangen, zoals bij veel andere haaiensoorten. Ze zijn speciaal ontworpen prooien te vangen zoals krill en krabbben.

 

© YouTube channel Nautilus Ocean Exploration Trust

Leefgebied

De dwerglantaarnhaai wordt voornamelijk aangetroffen in de diepe wateren van de West-Atlantische Oceaan, met name langs de noordkust van Zuid-Amerika, inclusief de kusten van Colombia en Venezuela.

Hij leeft op diepten variërend van 283 tot 439 meter. Vanwege de diepte waarin hij leeft wordt de dwerglantaarnhaai zelden gezien en blijft hij grotendeels een mysterie voor onderzoekers.

Voortplanting

Wat betreft de voortplanting van de dwerglantaarnhaai is er ook hier weer weinig bekend vanwege de zeldzaamheid van deze soort. Over het algemeen worden deze haaien als ovovivipaar beschouwd, wat betekent dat de eieren binnen het lichaam van het vrouwtje uitkomen en de jongen levend ter wereld komen.

Het voortplantingsgedrag van de dwerglantaarnhaai zijn echter nog niet uitgebreid onderzocht. Er is nog niet zoveel bekend over hun paargedrag, de draagtijd van de pups en de grootte van de worpen. Meer onderzoek is nodig om een beter begrip te krijgen hiervan.

Natuurlijke vijanden

Hoewel er weinig gedetailleerde informatie beschikbaar is over de natuurlijke vijanden van de dwerglantaarnhaai, kunnen we aannemen dat grotere roofdieren,  zoals grote haaien en andere zeedieren, waarschijnlijk een bedreiging vormen voor deze kleine haaiensoort.

Relatie tot de mens

De interactie tussen de dwerglantaarnhaai en de mens is vooral indirect, omdat deze haaiensoort in diepe wateren leeft en daarom zelden wordt gezien. Hoewel directe ontmoetingen tussen mensen en dwerglantaarnhaaien praktisch niet voorkomen, kunnen menselijke activiteiten wel indirecte gevolgen hebben voor deze kwetsbare soort.

 

Javontaevious

© Javontaevious | Wikipedia

Overbevissing, vernietiging van hun habitat en klimaatverandering zijn bedreigingen die het ecosysteem van de diepzee kunnen verstoren, wat op zijn beurt invloed kan hebben op de populaties van de dwerglantaarnhaai en andere diepzeebewoners. Hoewel de dwerglantaarnhaai zelf misschien geen economische waarde heeft, vormt hij wel een schakel in de voedselketen. Het behoud van de dwerglantaarnhaai en zijn leefomgeving is daarom uitermate belangrijk. Meer onderzoek is nodig om de kwetsbaarheid van deze haaiensoort te begrijpen en passende maatregelen te nemen om hem te beschermen.

Beschermingstatus

Volgens de IUCN (International Union for Conservation of Nature) wordt de dwerglantaarnhaai momenteel niet als bedreigd beschouwd. Hij heeft de status van minste zorgen. Dit betekent dat er momenteel geen directe dreiging is voor zijn voortbestaan, maar het blijft belangrijk om zijn populaties te monitoren en mogelijke bedreigingen voor zijn leefgebied aan te pakken om ervoor te zorgen dat hij niet in de toekomst bedreigd wordt.

 

 

Uitsterving haaien - weinig-zorgen

 

Nautilus Ocean Exploration Trust social media

De Nautilus Ocean Exploration Trust is een non-profitorganisatie die zich richt op het verkennen en bestuderen van de diepten van de oceanen. Ze zijn vooral bekend om hun gebruik van geavanceerde onderwaterrobotica en -technologieën om onderzoek te doen naar mariene ecosystemen, geologische formaties en het ontdekken van nieuwe soorten. De organisatie is opgericht door Dr. Robert Ballard, een gerenommeerde oceanograaf en ontdekkingsreiziger, die bekendheid verwierf met zijn ontdekking van het wrak van de Titanic in 1985.

Nautilus Ocean Exploration Trust voert expedities uit over de hele wereld, variërend van archeologische sites tot onderwater vulkanen en diepzeekloven. Tijdens deze expedities werken ze samen met wetenschappers, ingenieurs en educatoren om kennis te vergaren over de oceanen en deze te delen met het publiek via educatieve programma's, wetenschappelijke publicaties en sociale media.

Hun missie is niet alleen gericht op het verkennen van onbekende gebieden van de oceanen, maar ook op het bevorderen van oceanografisch onderzoek en het vergroten van het bewustzijn over het belang van het behoud van mariene ecosystemen.

De Nautilus Ocean Exploration Trust is actief op sociale media en deelt regelmatig updates. Hier zijn de links naar al hun sociale media kanalen. Ze nodigen je graag uit om hen te volgen en deel uit te maken van hun community.

•    24-per dag diepzee live streaming www.NautilusLive.org
•    Instagram: @NautilusLive
•    TikTok: @NautilusLive
•    Facebook: NautilusLive
•    Twitter: @EVNautilus
•    YouTube: EVNautilus
•    LinkedIn: Ocean Exploration Trust
•    #NautilusLive