Een requiemhaai behoort tot de familie van de grondhaai, beker bekend als een 'mensenhaai'. Dit zijn haaien met specifieke kenmerken. Ze hebben bijvoorbeeld ronde ogen, borstvinnen die gesitueerd zijn achter de vijf kieuwen, ze zijn levendbarend en kunnen tevens erg groot worden. Een aantal van deze haaiensoorten zijn berucht, zoals de witte haai, de stierhaai, de tijgerhaai en de grote hamerhaai. Er zijn echter ook haaiensoorten die minder bekend zijn, te weten; de witpunthaai en de koperhaai. Beide soorten kunnen potentieel gevaarlijk zijn voor mensen en komen voornamelijk voor in tropische en subtropische gebieden. 

​Wel of niet gevaarlijk?

Tegenwoordig is het bijna 'not done' om een haai een 'gevaarlijke dier' te noemen. Echter, men moet niet vergeten dat het hier 'apex predators' betreft wiens voortbestaan afhankelijk is van hun superieure jachttechnieken en het soort voedsel dat ze tot zich moeten nemen om in leven te blijven. Haaien zijn niet onze vriendjes. Je kunt ze daarom ook niet zo behandelen. Ze zien verder niet altijd het verschil tussen mensen en hun gewone prooi. Hun hele anatomie is erop gericht om snel en feilloos te jagen. Dat maakt ze echter nog geen genadeloze moordenaars en zo mogen we ze ook niet karakteriseren, dat zou misleidend zijn. Op 18 juni 2019 interviewde CTV News de wetenschapper David Shiffman over een net vrijgegeven korte videofilm waarin haaien activiste Ocean Ramsey met Deep Blue, een witte haai, zwemt. In deze film raakt Ocean de haai meerdere malen aan. David Shiffman vertelt hoe gevaarlijk en dom het is om haaien zomaar in het wild te benaderen. Zie hieronder het interview.

 

AdobeStock156498688

© Andrea Izzotti / Adobe Stock

Rodney Fox, zelf ooit slachtoffer van een van de meest gruwelijke witte haaien aanvallen ooit, heeft het zijn levensmissie gemaakt om mensen bekend te maken met deze schitterende dieren. Rodney verzorgd decennialang excursies, geeft interviews en wordt regelmatig als gastspreker uitgenodigd. Maar, zelfs Rodney Fox gaat niet het water in zonder een speciaal door hem ontwikkelde, stalen kooi te gebruiken. Je kunt het levensverhaal van Rodney hier op onze website lezen. 

Het is één ding om veilig en wel met een heel back-up team tussen een bepaalde categorie haaien te duiken, maar de situatie verandert dramatisch wanneer je lekker onschuldig op je surfplank in het water ronddobbert, of een middagje relaxt gaat snorkelen, of aan het speervissen bent of gewoon een rondje zwemt in zee en dan onverhoeds een hongerige haai tegenkomt. Of het nu wel of niet gaat om een vergissing door de haai, bepaalde haaien kunnen aanvallen en ze kunnen doden en daarom vormen ze een bedreiging voor onze veiligheid.

Laten we dus met zijn allen reëel blijven en het beestje gewoon bij zijn naam noemen, wij doen deze haaien er niets tekort mee, hooguit dat we meer respect kweken voor wie en wat ze zijn: buitengewoon begenadigde jagers.  

Tenslotte: waakzaamheid is altijd geboden wanneer je de zee in gaat, vooral in gebieden waar de hieronder besproken haaiensoorten veel voorkomen. Laat je dus van tevoren altijd goed informeren naar de daar geldende situatie wat betreft regels en waakzaamheid in het water en let vooral goed op de duidelijk aangegeven instructies wanneer deze er zijn! 

Wie zijn eigenlijk die 10 top meest gevaarlijke haaiensoorten? Er zijn tenslotte meer dan 400 haaiensoorten, zijn er dan ook niet nog meer haaien die geclassificeerd staan als 'potentieel gevaarlijk voor mensen'? En wat zet ze apart van de andere haaiensoorten? Het klopt dat er meer dan 400 haaiensoorten zijn, maar zij horen voorlopig niet in het rijtje van de 10. De haaien die hieronder worden genoemd hebben over de jaren een klinkende 'trackrecord' opgebouwd. Ze hebben mensen daadwerkelijk aangevallen met de dood tot gevolg.

De Top 10

Hieronder vind je de top 10 gevaarlijkste haaiensoorten voor mensen. Ze staan van de minst gevaarlijke tot en met de meest gevaarlijkste genoteerd. Voor nog meer informatie over de specifieke haai scrol je gewoon verder naar beneden. 

10. De Grote hamerhaai:

De grote hamerhaai heeft voor zover bekend nog niemand gedood. Er zijn in 2018 alleen al maar liefst 17 geregistreerde aanvallen van deze haai genoteerd. De hamerhaai hoort in dit rijtje thuis vanwege zijn omvang en kracht waardoor hij als potentieel gevaarlijk moet worden beschouwd.

9.  De zwartpunthaai:

Net als de hamerhaai heeft ook de zwartpunthaai geen geregistreerde doden op zijn naam. Echter, deze haai staat bekend om zijn onvoorspelbaar karakter, vooral wanneer de haai zich in de buurt van speervissers begeeft. Globaal heeft de zwartpunthaai 29 aanvallen op zijn naam staan. 

8.  De zandtijgerhaai:

De zandtijgerhaai vormt in principe alleen een gevaar voor speervissers of mensen die de haai pesten en uitlokken. De zandtijgerhaai is een groot en krachtige haai en de kracht van zijn kaken en zijn zeer scherpe tanden vormen een reële dreiging voor mensen. In totaal heeft de zandtijgerhaai 29 mensen aangevallen.

7.  De blauwe haai:

De blauwe haai kan gevaarlijk zijn voor mensen en heeft al een reeks doden op zijn naam staan. De haai is doorgaans vriendelijk en nieuwsgierig, maar kan ineens uithalen, vooral wanneer er voedsel in de buurt is. Waakzaamheid is daarom altijd geboden. Geregistreerde doden in 2018: 4

6.  De makreelhaai:

De makreelhaai is de snelste haai ter wereld. Deze haai kan tijdens de jacht snelheden bereiken van meer dan 80 kilometer per uur. Op zich vormt de makreelhaai niet echt een bedreiging voor mensen, maar er zijn wel in het verleden geverifieerde aanvallen geweest, waarvan een zelfs met dodelijk afloop.

5.  De witpunthaai:

De witpunthaai vormt een serieuze bedreiging voor drenkelingen. Hij komt meestal als eerste opdagen wanneer een boot zinkt of getorpedeerd wordt. De exacte dodelijk aanvallen van de haai zijn hierdoor moeilijk te achterhalen, maar loopt vermoedelijk in de drie cijfers. De witpunthaai wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van ruim 600 bemanningsleden van de USS Indianapolis en ook mogelijk voor honderden bemanningsleden van de HMS Novia Scotia. Voorlopig staat de geregistreerde stand op 4 doden.

4.  De koperhaai:

De koperhaai wordt door de International Shark Attack File omschreven als potentieel gevaarlijke voor mensen. Deze haaiensoort heeft sinds 1962 29 geregistreerde aanvallen op zijn naam staan. Afgezien daarvan is dit een geliefde haai voor sportvissers. De koperhaai heeft één geregistreerde dode op zijn naam staan.

3.  De stierhaai:

De stierhaai staat erom bekend dat hij mensen wel degelijk kan aanvallen. Het beangstigende van deze haai is dat hij ook voorkomt in rivieren in gebieden zoals Afrika, Amerika en Australië. De haai wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie mensen in New Jersey in 1916.

2.  De tijgerhaai:

Tijgerhaaien gaan niet bewust op zoek naar mensen om te eten, ze eten gewoon graag alles wat langs komt. Wetenschappers proberen een andere kant van de tijgerhaai te belichten. Ze willen ons graag laten zien dat er meer is aan deze haai dan de voor velen zo bekende en gevreesde moordlustige moordmachine. 

1.  De witte haai:

Het zal niemand bevreemden dat de witte haai op de eerste plaats staat genoteerd. Deze haai staat bovenaan de lijst wat aanvallen op mensen betreft, met of zonder dodelijk afloop. Hoe graag wetenschappers deze haai willen afschilderen als ongevaarlijk, hij is en blijft een top carnivoor en wanneer hongerig zal hij aanvallen. Daarbij kunnen ze zich soms erg vergissen in hun prooi en soms zijn mensen dan ongewild daar het slachtoffer van. 

 


 

 

Stierhaai

De naam van de stierhaai, Carcharhinus leucas, spreekt fors tot de verbeelding. Waarom een haai een dergelijk aparte naam geven? Ziet het eruit als een stier? Gedraagt het zich als een stier? Beweegt het zich misschien als een stier?

AdobeStock156498688

Stierhaai © Andrea Izzotti / Adobe Stock

Bouw

Als je naar de bouw van de stierhaai kijkt zul je zien dat het, in tegenstelling tot de meeste andere haaien, een fors en solide lichaam heeft. Zeker al...

 
 
 

 

Witpunthaai

De witpunthaai, Carcharhinus longimanus, is bepaald geen makke schaap. De haai heeft een reputatie opgebouwd als een zeer gevaarlijke haai, een soort Darth Vader van de oceaan. Dat er zo weinig aanvallen bekend zijn van deze haai, zeven in totaal, wil niet zeggen dat hij het poedeltje van de klas is. Omdat hij zich voornamelijk in de diepe oceaan bevindt, de haai kan tot een diepte van 229 meter zwemmen, en hierdoor weinig gespot wordt, is er nie...

 
 
 

 

Grote hamerhaai

De hamerhaai, Sphyrna Mokarran, heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd onder de haaiensoorten. Met zijn nogal opvallende uiterlijk heeft hij qua belangstelling niets te vrezen, als je hem eenmaal hebt gezien vergeet je hem nooit meer.

​Bouw

Dit opvallende haai heeft niet voor niets de naam hamerhaai gekregen, wat te danken is aan de nogal vreemde vorm van zijn kop. Van onderen bekeken heeft dit magnifieke schepsel een T-vorm; een lang l...

 
 
 

 

Zwartpunthaai

De zwartpunthaai, Carcharhinus limbatus, is net als zijn familielid de zwartpuntrifhaai, een veel voorkomende haaiensoort in de Atlantische oceaan. Je komt hem tegen aan de kusten van Australië, Indonesië, China, Japan, Noord en Zuid Amerika, Afrika en zelfs in de Middellandse zee. Deze haaiensoort is doorgaans redelijk waakzaam in de nabijheid van mensen, maar kan evengoed flink uithalen als er eten te bespeuren is in zijn directe omgeving.

 
 
 

 

Zandtijgerhaai

Een schoonheid is deze haai bepaald niet, maar toch is de zandtijgerhaai, Carcharias taurus, een nauwe verwant van de witte haai. Omdat deze haaiensoort verantwoordelijk werd gehouden voor veel dodelijke aanvallen, werd de aanval uiteindelijk ook op hem ingezet. Toch kreeg de zandtijgerhaai onterecht de schuld van veel van die aanvallen, ook al is hij niet helemaal brandschoon.

​Bezorgd om de gruwelijke heksenjacht op dit haaiensoort waarbij...

 
 
 

 

Makreelhaai

'Sometimes he lost the scent. But he would pick it up again, or have just a trace of it, and he swam fast and hard on the course. He was a very big Mako shark, built to swim as fast as the fastest fish in the sea and everything about him was beautiful except his jaws.
~Ernest Hemingway~

'Soms verloor hij de geur. Maar hij zou het zo weer terugvinden, or er net iets van opvangen, en hij zwom er snel en hard achteraan. Hij was een grote makr...

 
 
 

 

Koperhaai

De koperhaai, Archarhinus brachyurus, is bepaald geen vriendje van de mens en zal dit ook nooit worden. De haai staat bekend als een agressief baasje en heeft meerdere aanvallen op mensen op zijn naam staan. Wees echter niet bang, hij zal je niet zomaar opzoeken, maar als je toevallig in zijn buurt bent en vooral, als je iets eetbaars bij je hebt, kun je bij voorbaat nergens op rekenen en dat kan heel griezelig zijn.

Koperhaai © Bernard Dupont | Flickr

Koperhaai © Berna...

 
 
 

 

Witte haai

De witte haai, Carcharodon carcharias, is de meest bekende haaiensoort die er bestaat. Daar hebben we voornamelijk 'Jaws', het boek van Peter Benchley, aan te danken. Een boek dat losjes gebaseerd werd op de New Jersey haaienaanvallen van 1916 en door Steven Spielberg tot één van de grootste kaskrakers aller tijden werd verfilmd. Helaas, zoals vaker blijkt, met desastreuze gevolgen voor de witte haai zelf. De film zette de witte haai neer als e...

 
 
 

 

Leuke reis boeken naar het zonnige zuiden?

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

 

Welkom bij Wereld van de Haai, dé website voor iedereen die gefascineerd is door de wonderbaarlijke wereld van haaien. Ontdek een schat aan informatie over deze fascinerende roofdieren, van hun biologie en gedrag tot hun rol in het ecosysteem.

Haai van alle soorten en maten:

 • Grote witte haai: De machtige apex predator van de oceaan.
 • Tijgerhaai: Een gestreepte jager met een scherpe reukzin.
 • Hamerhaai: Met zijn unieke T-vormige kop een onmiskenbare verschijning.
 • Walvishaai: De grootste vis ter wereld, die plankton filtert uit de oceaan.
 • Zandhaai: De meest voorkomende haaiensoort, die op de bodem van de oceaan leeft.
 • En nog veel meer!

Haaienblog met boeiende verhalen over onder anderen:

 • De Tweede Wereldoorlog.
 • Diverse landen, hun cultuur en hun relatie met haaien.
 • Het Middellandse Zeegebied.
 • De geschiedenis van Nederland, onze relatie met de zee en onze zeehelden!

Verken de oceaan en ontdek meer dan haaien:

 • Walvissen: De reuzen van de oceaan, met hun prachtige zang en majestueuze verschijning.
 • Roggen: De elegante glijders met hun fascinerende vleugels.
 • Zeehonden: De speelse en nieuwsgierige pelsdieren van de zee.
 • Dolfijnen: De intelligente en sociale zoogdieren die in groepen leven.

Wereld van de Haai is voor iedereen:

 • Haaienliefhebbers: Verdiep je kennis over je favoriete roofdieren.
 • Nieuwsgierigen: Ontdek de wonderen van de oceaan en de belangrijke rol van haaien.
 • Leerlingen: Vind informatie voor je schoolprojecten of scripties.

Nieuw! Ontdek de prehistorische sector:

 • Duik in de fascinerende wereld van prehistorische haaien, zoals Megalodon.
 • Leer over de evolutie van haaien en hun impact op de oceaan door de tijd heen.
 • Bekijk fascinerende fossielen en reconstructies van prehistorische haaien.

 

Kom ook op avontuur in de wondere wereld van de oceaan!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

In the spotlight

Zanzibar, het 'Kruideneiland' een eiland dat bij Tanzania hoort, biedt meer dan alleen geurige markten en ongerepte stranden...

De verbinding tussen Hawaï en de oceaan gaat verder dan enkel geografische aspecten. Al eeuwen is de uitgestrekte Stille Ocea...

De relatie tussen de middeleeuwse mens en de haai was complex en gevarieerd. Enerzijds werden haaien gevreesd vanwege hun kra...

Lange voordat de Europeanen in Australië arriveerden, waren de Aboriginals al duizenden jaren de bewoners van het land. Ze le...

Elke avond bij zonsondergang op Phillip Island, ten zuiden van Melbourne, Australië, vindt een betoverende spektakel plaats...

Het Great Barrier Reef, gelegen voor de kust van Queensland, Australië, is 's werelds grootste koraalrif-ecosysteem. Dit imme...

Ja, ze bestaan echt! Veilige gebieden voor haaien, waar ze vrij kunnen zwemmen zonder de constante dreiging van overbevissing...

Haaien boeien de mensheid al duizenden jaren. Hun bouw, omvang, krachtige kaken, scherpe tanden en een gebrek aan wetenschapp...

Tijgerhaaien, bekend om hun verbazingwekkende vermogen om duizenden kilometers over de open oceaan te reizen, brengen fascine...

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer