De zijdehaai, Carcharhinus falciformis, is een requiemhaai dat zijn naam dankt aan zijn opvallende zachte huidstructuur. Deze haaiensoort leeft voornamelijk in de diepe oceaan en leeft zowel solitair en in groepsverband. Hij staat erom bekend dat hij voornamelijk met zijdehaaien van dezelfde afmetingen optrekt ook al weet men nog niet zeker of de seksen dan wel of niet gescheiden leven van elkaar. Ze vormen losse groepen met elkaar binnen hun eigen soortgenoten, en daarnaast treft je ze ook vaak aan in de buurt van groepen hamerhaaien.

AdobeStock579264716-min

Een zijdehaai (Carcharhinus falciformis) op zeer korte afstand in Jardines de la Reina, Cuba. Zonlicht zorgt voor prachtige reflecties op de bovenkant van de haai. ©Janos  / Adobe Stock

Bouw

De zijdehaai komt in verschillende welhaast metallieke kleuren voor, te weten de kleuren grijs, brons en bruin zichtbaar aan het bovenlijf tot en met wit op de onderbuik. Hij heeft lange en vrij dunnen borstvinnen, een middelgrote rugvin en een tweede rugvin die zeer klein is. Het lichaam is lang en redelijk slank, echter niet zoals het lichaam van een blauwe haai die bij uitstek een van de meest slanke haaiensoorten is die er zijn.

De bovenkant van de staartvin is langer dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de zijdehaai, zoals hierboven al is gezegd, snelle en vooral krachtige spurten kan maken, maar het voorkomt ook dat hij naar de bodem zinkt. De vinnen van de haai zijn doorgaans donkerder van kleur dan de rest van de haai en de ogen zijn groot en rond. De kop is lang, breed en plat van vorm.

De zijdehaai kan tot een lengte van 3,5 meter groeien met een gewicht van 350 kilo. Deze haaiensoort heeft ook een bijnaam, te weten 'net-etende haai'. Dit is omdat ze de gewoonte hebben om tonijn netten te vernielen. Ze zijn snel en zeer agressief en kunnen een gemiddelde leeftijd behalen van 25 jaar.

​Leefgebied

Zijdehaaien leven in warm en tropisch water dat gemiddeld 20-30 graden is. Ze leven nabij continentale platen in dieptes vanaf 18-500 meter, maar je komt ze ook tegen aan het wateroppervlak, in het diepe water rondom eilanden en bij diep koraalriffen. Het jong van de zijdehaai leeft voornamelijk in ondiep water waar ze meer bescherming ondervinden van aaseters.

Dit is een breed verspreide haaiensoort. Hij leeft in de Indische oceaan, de Atlantische oceaan en de Grote oceaan en kan zowel vlak bij de bodem leven en aan het wateroppervlak. De zijdehaai migreert veel, maar leeft voornamelijk in de Rode Zee, de Bahama's en de Cocos eilanden nabij Costa Rica. Je komt hem verder tegen in de Golf van Mexico, de Middellandse Zee, en dan met name bij Spanje en Madeira en de Caribische zee. Hiermee verschilt hij van de witpunthaai, die hij zoveel mogelijk uit de weg gaat, en de blauwe haai die beiden uitsluitend in diepe wateren leven.

Voedsel

De zijdehaai is gebouwd voor snelheid en die heeft hij ook nodig, want voedsel in de diepe oceaan is moeilijk te vinden. De lievelingskost van de zijdehaai is tonijn die voornamelijk in grote scholen leven. Het lichaam van de zijdehaai is bij uitstek perfect gebouwd om op deze zeer snelle vissen te jagen. Middels zijn grote staartvin en torpedo-achtige bouw kan de haai krachtige, snelle spurten maken, dwars door de grote scholen tonijn. Met hun vlijmscherpe gebit waarvan de tanden aan beide zijden scherp gekarteld zijn, kan de haai glibberige vis met gemak grijpen.

Zoals gezegd voedt de zijdehaai zich graag met tonijn, maar daarnaast eet hij ook argonauta, (Engelse naam; paper nautilus), een soort slak, pijlinktvis en rode krabben.

Voortplanting

De zijdehaai heeft geen specifieke broed tijden, behalve dan de zijdehaaien die in de Golf van Mexico leven. De mannelijke zijdehaaien zijn met 6-7 jaar seksueel actief en de vrouwtjes met 7-9 jaar. Alleen de vrouwtjeshaaien die in de Golf van Mexico voorkomen, bevallen in de warme zomermaanden tussen juni en augustus, terwijl er bij alle andere vrouwelijke zijdehaaien geen vast tijdstip voor staat. De vrouwelijke zijdehaai voedt haar jong middels een placenta, viviparity, en bevalt vervolgens van 2-16 jonge pups die bij de geboorte een lengte hebben van 55-72 cm. Vermoed wordt dat de zijdehaai gemiddeld 12 maanden zwanger is en elke jaar jongen voortbrengt.

​Relatie tot de mens

Helaas wordt er ook op de zijdehaai gejaagd. Ze zijn erg gewild vanwege hun vinnen, hun vlees, hun prachtige huid, (haaienleer) en voor hun olie en hierdoor komen ze voor in de top drie meest belangrijke haaiensoorten in de haaienvinnen industrie. Veel zijdehaaien belanden in tonijn netten en anderen worden door sportvissers gevangen. In Japan wordt er gericht gevist op de zijdehaai voor zijn vinnen.

Vanwege hun agressieve natuur kunnen zijdehaaien een potentiële gevaar vormen voor de mens. Er zijn tot nu toe 6 geregistreerde aanvallen geweest van de zijdehaai, waarvan niet een fataal was. Duikers worden geadviseerd om een zijdehaai voorzichtig te benaderen.

 

Interessante artikelen:

 

Uitsterving haaien - kwetsbaar

 

Leuke reis boeken naar het zonnige zuiden?

 

 

 

Steun SOS Dolfijn en doneer vandaag nog!

Welkom bij Wereld van de Haai

 

Welkom bij Wereld van de Haai, dé website voor iedereen die gefascineerd is door de wonderbaarlijke wereld van haaien. Ontdek een schat aan informatie over deze fascinerende roofdieren, van hun biologie en gedrag tot hun rol in het ecosysteem.

Haai van alle soorten en maten:

 • Grote witte haai: De machtige apex predator van de oceaan.
 • Tijgerhaai: Een gestreepte jager met een scherpe reukzin.
 • Hamerhaai: Met zijn unieke T-vormige kop een onmiskenbare verschijning.
 • Walvishaai: De grootste vis ter wereld, die plankton filtert uit de oceaan.
 • Zandhaai: De meest voorkomende haaiensoort, die op de bodem van de oceaan leeft.
 • En nog veel meer!

Haaienblog met boeiende verhalen over onder anderen:

 • De Tweede Wereldoorlog.
 • Diverse landen, hun cultuur en hun relatie met haaien.
 • Het Middellandse Zeegebied.
 • De geschiedenis van Nederland, onze relatie met de zee en onze zeehelden!

Verken de oceaan en ontdek meer dan haaien:

 • Walvissen: De reuzen van de oceaan, met hun prachtige zang en majestueuze verschijning.
 • Roggen: De elegante glijders met hun fascinerende vleugels.
 • Zeehonden: De speelse en nieuwsgierige pelsdieren van de zee.
 • Dolfijnen: De intelligente en sociale zoogdieren die in groepen leven.

Wereld van de Haai is voor iedereen:

 • Haaienliefhebbers: Verdiep je kennis over je favoriete roofdieren.
 • Nieuwsgierigen: Ontdek de wonderen van de oceaan en de belangrijke rol van haaien.
 • Leerlingen: Vind informatie voor je schoolprojecten of scripties.

Nieuw! Ontdek de prehistorische sector:

 • Duik in de fascinerende wereld van prehistorische haaien, zoals Megalodon.
 • Leer over de evolutie van haaien en hun impact op de oceaan door de tijd heen.
 • Bekijk fascinerende fossielen en reconstructies van prehistorische haaien.

 

Kom ook op avontuur in de wondere wereld van de oceaan!

 

Vind je dit een leuke website? Schrijf dan hier een Google review!

In the spotlight

Zanzibar, het 'Kruideneiland' een eiland dat bij Tanzania hoort, biedt meer dan alleen geurige markten en ongerepte stranden...

De verbinding tussen Hawaï en de oceaan gaat verder dan enkel geografische aspecten. Al eeuwen is de uitgestrekte Stille Ocea...

De relatie tussen de middeleeuwse mens en de haai was complex en gevarieerd. Enerzijds werden haaien gevreesd vanwege hun kra...

Lange voordat de Europeanen in Australië arriveerden, waren de Aboriginals al duizenden jaren de bewoners van het land. Ze le...

Elke avond bij zonsondergang op Phillip Island, ten zuiden van Melbourne, Australië, vindt een betoverende spektakel plaats...

Het Great Barrier Reef, gelegen voor de kust van Queensland, Australië, is 's werelds grootste koraalrif-ecosysteem. Dit imme...

Ja, ze bestaan echt! Veilige gebieden voor haaien, waar ze vrij kunnen zwemmen zonder de constante dreiging van overbevissing...

Haaien boeien de mensheid al duizenden jaren. Hun bouw, omvang, krachtige kaken, scherpe tanden en een gebrek aan wetenschapp...

Tijgerhaaien, bekend om hun verbazingwekkende vermogen om duizenden kilometers over de open oceaan te reizen, brengen fascine...

Wereldvandehaai.nl is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

De witte haai in de Noordzee: onzin of realiteit?

De toenemende watertemperatuur en de aanwezigheid van zeehonden in de Noordzee maken de komst van de witte haai steeds waarschijnlijker. Deze oceaanreus, die al in de Middellandse Zee en langs de Franse kust is gespot, kan de afstand naar de Noordzee met gemak afleggen. De aantrekkingskracht is groot: de Noordzee herbergt grote koloniën zeehonden, een onweerstaanbare prooi voor de witte haai.

Wat houdt de witte haai dan nog tegen?

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om de migratiepatronen van deze haaien te begrijpen. Mogelijk speelt de zoutgraad van de Noordzee een rol, of de beschikbaarheid van andere prooidieren. De precieze factoren die de haai tegenhouden zijn nog onbekend.

Eén ding is zeker: Klimaatverandering en zeehonden lokken de haai. Is de Noordzee al hun nieuwe thuis? De toekomst zal het uitwijzen.

Lees meer